تشخیص سوراخ در قلب نوزادان

یکی از علت های مرگ و میر نوزادان هنگامی که متولد می شوند اختلالات مادرزادی قلب است. که به طور متوسط از هر 1000 نوزاد متولد شده 6 نوزاد به این مشکل دچار هستند. پس تشخیص مشکلات قلبی توسط اکو قلب جنین در دوران بارداری تأثیر زیادی در پیشگیری از تولد نوزاد ناقص و همچنین مراقبت های مورد نیاز نوزاد دارد.

به این دلیل که قلب جنین اندام پیچیده ای است، امکان بروز مشکلات بسیاری در هفته های اول بارداری وجود دارد. این مدل مشکلات مادرزادی عبارت اند از به وجود آمدن خطرهایی در قلب و ارتباطی غیر طبیعی بین بخش های چپ و راست قلب و در نهایت تغییر شکل دریچه های قلب هستند. مرکز قلب امید به عنوان یکی از بهترین مراکز قلب جنین در تهران به صورت تخصصی در زمینه قلب جنین و کودکان فعالیت می کند و برای عارضه های قلبی جنین و کودکان به پزشکان متخصص این مرکز مراجعه کنید.

اگر هنگام جنینی این بیماری ها تشخیص داده شوند می توان درمان را آغاز کرد و در صورت نیاز با مشورت پزشک مربوطه و نظر خانواده بارداری را پایان داد. بعضی از نارسایی های قلبی در جنین را می توان به کمک روش های دیگر دمان کرد اما اگر پزشک تشخیص دهد که جنین به نارسایی پیچیده قلبی غیر قابل درمان دارد، در همان مراحل اولیه با مشورت پزشکدر مورد ادامه بارداری تصمیم می گیرند

http://rajanews.com/node/357692

اکو قلب چنین چیست ؟

اکوکاردیوگرافی جنین یا همان اکوی قلب جنین یک نوع آزمایش سونوگرافی است که بسیاری از خانم ها قبل از تولد نوزاد خود یعنی معمولا بین هفته های 18 الی 24 دوره بارداری انجام میدهند.در این آزمایش با استفاده از امواج صوتی غیر تهاجمی تصویر قلب جنین در مانیتور کوچکی نمایش داده خواهد شد که این آزمایش روشی بدون درد و بدون اشعه و بی خطر است. و وضعیت ساختار قلب جنین را مورد بررسی قرار می دهند. همچنین در حین انجام اکوی قلب جنین می توان جریان خون قلب جنین را هم بررسی کرد و در صورتی که به انجام دوباره آن نیاز باشد در مراحل بعدی نیز تجویز خواهد شد.

نکته ای که لازم است بدانید این است که اکو قلب جنین نمی تواند تمام ناهنجاری ها مثل اشکالات خفیف در دریچه های قلب و سوراخ های کوچک را شناسایی کند که در این صورت پزشک فوق تخصص قلب اطفال اقدامات آتی و نکات لازم جهت ادامه درمان به شما خواهد گفت.

اکوکاردیوگرافی چیست ؟

اکوکاردیوگرافی روشی برای تشخیص اختلالات مادرزادی قلب است که توسط آن می توان ساختار قلب جنین را مورد بررسی قرار داد و بخش زیادی از اختلالات را از متولد شدن جنین تشخیص داد.

در ادامه به مهمترین نکات درباره اکو قلب حنین میپردازیم:

  • اکو قلب چنین یعنی چه؟
  • مزایای انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین
  • انواع مختلف اکوکاردیوگرافی چیست؟
  • اکوکاردیوگرافی جنین چگونه انجام می شود؟
  • آیا انجام اکو قلب جنین ضروری است؟
  • انجام اکوکاردیوگرافی برای چه گروه هایی توصیه می شود؟
  • بهترین مرکز اکو قلب جنین در تهران

مزایای انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین

از مزایای انجام اکوکاردیوگرافی قلب جنین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجام این آزمایش مزایای زیادی دارد که با استفاده از آن می توان از سالم بودن قلب جنین اطمینان حاصل کرد و همچنین دیگر نگران ناهنجاری های قلبی جنین نباشید.
  • در صورتی که بیماری های قلبی زود تشخیص داده شوند می توان نسبت به درمان آن ها اقدامات لازم را انجام داد.
  • اگر با انجام اکوی جنین آریتمی تشخیص داده شد می توان آن را با داروی درمان کرد.
  • اگر پس از انجام اکوکاردیوگرافی قلب تشخیص داده شد که جنین بیماری قلبی پیچیده ای دارد و قابل درمان نیست، می توان با مشورت و تجویز پزشک متخصص قلب کودکان برای پایان دادن به بارداری تصمیم گرفت.

انواع مختلف اکوکاردیوگرافی چیست؟

در واقع ما انواع مختلفی از اکوکاردیوگرافی داریم که در این بخش قرار است به معرفی هر کدام بپردازیم:

  • اکوکاردیوگرافی ابدومینال:

این اکو شکمی مانند سونوگرافی است و به همان شکل فرد باید بر روی تخت دراز بکشد و در مرحله بعد ژل بر روی شکم فرد مالیده میشود، سپس پروب سونوگرافی روی آن قرار می گیرد. در این روش تصاویری از بخش های مختلف قلب جنین بر روی مانیتور نمایش داده شود. این نوع اکوی قلبی در سه ماهه دوم بارداری انجام می شود.

  • اکوکاردیوگرافی ترنس واژینال:

در این نوع آزمایش فرد باید لباس زیر خود را در بیاورد، سپس روی تخت دراز بکشد. در مرحله بعد پزشک مربوطه پروب سونوگرافی را وارد واژن فرد می کند که این پروب به وسیله امواج صوتی تصویر هایی از قلب جنین را نمایش می دهد. این روش معمولا در ابتدای بارداری انجام می شود و میتواند تصویر واضحی از قلب جنین نشان دهد.

  • اکوکاردیوگرافی دو بعدی:

این نوع اکوکاردیوگرافی برای بررسی عملکرد و ساختار قلب استفاده می شود، به این صورت که تصاویری مخروطی بر روی مانیتور ایجاد کرده و امکان بررسی ساختار قلب را برای پزشک فراهم می کند.

  • اکوکاردیوگرافی داپلر:

برای اندازه گیری و بررسی جریان خون موجود در دریچه های قلب جنین استفاده می شود که میزان پمپاژ خون در هر ضربان قلب نشانگر عملکرد قلب است. از دیگر ویژگی های داپلر تعیین جریان خون غیر طبیعی قلب جنین است.

  • اکو داپلر:

نوع پیشرفته ای از اکوکاردیوگرافی داپلر است که در آن با استفاده از رنگ های مختلف جهت گردش خون را نشان می دهند.

http://rajanews.com/node/357692

اکوکاردیوگرافی جنین چگونه انجام می شود؟

این آزمایش در بازه زمانی 30 دقیقه الی یک ساعت صورت می گیرد. به طور معمول با قرار دادن دستگاهی بر روی شکم فرد توسط پزشک فوق تخصص قلب کودکان مربوطه انجام می شود. این دستگاه امواج صوتی که توسط ساختار های قلب جنین ساطع می شود را تجزیه و تحلیل می کند و تصویری از قلب جنین  را برای پزشک نمایان میکند. در آزمایش اکو قلبی جنین علاوه بر ساختار قلب، جریان خون در سیاهرگ ها و سرخرگ ها مورد بررسی قرار می گیرد تا در صورت وجود مشکلاتی مانند تنگ شدن سرخرگ ها، باز و بسته شدن ناقص دریچه ها، وجود حفره ای در قلب اقدامات لازم جهت درمان صورت گیرد.

آیا انجام اکو قلب جنین ضروری است؟

گاهی اوقات نتایج به دست آمده از این آزمایش طبیعی و نرمال است و دیگر نیازی به بررسی آن نیست اما در مواردی که نتایج مشاهده شده غیر طبیعی باشند، در این صورت نیاز به انجام آزمایش های تکمیلی بیشتری در این زمینه هست تا پزشک متخصص قلب اطفال به طور دقیق مشکل را مورد بررسی قرار دهد. در صورت نیاز به برای مشاهده لیست پزشکان فوق تخصص قلب اطفال به سایت omidecho.com مراجعه کنید.

انجام این آزمایش بدون درد و بی خطر است پس جای نگرانی نیست و با خیال راحت می توانید آن را انجام دهید. اگر پزشک مربوطه تشخیص دهد که  جنین به بیماری قلبی مبتلا است، می تواند دوره ی بارداری را کنترل کرده و بیمار را برای زایمان آماده کند. حتی نتایج حاصل از آزمایش اکوکاردیوگرافی جنین میتواند نشان دهد که آیا بیمار پس از زایمان به جراحی اصلاحی احتیاج دارد یا خیر. همچنین مادر در این شرایط می تواند از پزشک فوق تخصص قلب اطفال در این زمینه مشاوره بگیرد.

انجام اکوکاردیوگرافی برای چه گروه هایی توصیه می شود؟

امروزه در اکثر بارداری ها اکوکاردیوگرافی قلب جنین برای اطمینان بیشتر توصیه می شود. اما معمولا در دلیل خاصی برای انجام آزمایش اکوکاردیوگرافی وجود دارد:

    • اگر در هریک از آزمایش های قلبی انجام شده، نشانی از ضربان قلب غیر طبیعی باشد. باید برای درمان اقدام کرد.
    • اگر از افراد درجه یک جنین یا فامیل ها کسی نقص مادرزادی قلب دچار باشد.
    • اگر در خانواده سابقه بیماری هایی مانند فشار خون بالا وجود داشته باشد.
    • اگر تشخیص بدهند که جنین بیماری قلبی دارد.
    • اگر جنین دارای ناهنجاری های ژنتیکی باشد مانند عقب ماندگی ذهنی، ناهنجاری های کلیوی و یا مغزی.
    • اگر مادر در هنگام بارداری الکل یا مواد مخدر مصرف کرده باشد.
    • برای مادرانی که سقط جنین مکرر داشته اند.

وجود سوراخ قلب نوزاد یکی از عارضه های قلبی برای نوزادان و کودکان است. وجود سوراخ در قلب باعث ایجاد بیماری های قلبی مادرزادی همچون vsd، pda و asd می شود که در صورت عدم تشخیص به موقع ، رسیدگی و درمان می توانند خطرات جدی برای فرد ایجاد کنند.

اکو قلب جنین برای تشخیص سوراخ در قلب نوزادان

در قلب تمامی انسان ها دیواره ای داخلی وجود دارد که به اصطلاح به آن سپتوم می گویند، سوراخ این دیوار ممکن است بسته نشود و یا در سال های بعد دچار نقص شود، همین امر باعث ایجاد اختلالات خطرناک قلبی می شود. به طور کلی این دیواره از مخلوط شدن خون اکسیژن دار و بدون اکسیژن جلوگیری می کند، اگر این دیواره دارای سوراخ باشد و یا آسیب ببیند باعث مخلوط شدن خون اکسیژن دار و بدون اکسیژن می شود که ممکن است بسیار خطرناک باشد. برای آشنایی بیشتر با انواع سوراخ قلب نوزاد و بیماری های مادرزادی قلب میتوانید به سایت مرکز قلب امید omidecho.com مراجعه نمایید.

این مطلب را هم از دست ندهید :
بانک اطلاعات اصناف و مشاغل غرب تهران

علائم سوراخ قلب نوزادان

علائم این مشکل وابسته به اندازه و نوع سوراخ است، در مواردی اگر سوراخ بسیار کوچک باشد ممکن است فرد تا آخر عمر هیچ علامتی که نشانه وجود سوراخ است را نداشته باشد. اگر این سوراخ بزرگ‌تر باشد، باعث ایجاد صدای های غیر معمول در قلب می شود که پزشک از طریق معاینه صدای قلب می تواند به وجود آن پی ببرد. اگر این سوراخ بزرگ باشد، باعث ایجاد علائمی در نوزاد و کودک می شود که برخی از این علائم به شرح زیر می باشند.

      • تعریق در هنگام غذا خوردن
      • تنفس شدید و سخت
      • افزایش وزن غیر نرمال در نوزادان
      • احساس خستگی زیاد در طول روز و بعد از فعالیت های روزمره

بهترین زمانی که برای درمان سوراخ قلب نوزاد اقدام کرد، سه ماهه اول بعد از تولد است، پس بهترین راهکار برای تشخیص این نوع سوراخ معاینه توسط پزشک است، چون ممکن در صورت عدم تشخیص این سوراخ مشکلاتی در بزرگ‌سالی برای فرد ایجاد شود. علائمی که در متن بالا ذکر شده اند در صورتی بروز داده می شوند که این سوراخ درمان نشود.

انواع سوراخ قلب نوزادان

سوراخ قلب انواع مختلفی دارد که عبارت‌اند از:

      1. مجرای بین دو شریان ریوی و آئورتی،
      2. سوراخ بین بطنی
      3. سوراخ بین دیواره دهلیزی است

در ادامه این موارد را برای شما توضیح خواهیم داد.

سوراخ بین دیواره دهلیزی – بیماری ASD

سوراخ بین دیواره دهلیزی یکی از انواع سوراخ در قلب نوزادان می باشد. این سوراخ در دیواره بین دیواره دهلیز چپ و راست وجود دارد که به دلیل این که در زمان جنینی، ریه خون مورد نیاز خود را از بند ناف و جریان خونی که در سوراخ بین دو دهلیز به آن می رسد دریافت می کند، بسیار حائز اهمیت است. پس از تولد این سوراخ به صورت خود به خودی بسته می شود اما در مواردی باز می ماند که باعث ایجاد سوراخ در قلب کودک از نوع سوراخ بین دیواره دهلیزی می شود. این سوراخ باعث ایجاد بیماری asd در نوزاد و کودک می شود که تا بزرگسالی علائم خاصی ندارد که بتوان آن را از روی علائم تشخیص داد. آقای دکتر احمد زمانی به عنوان هیئت موسس مرکز قلب امید ( omidecho )، یکی از برترین پزشکان فوق تخصص قلب اطفال هستند که به صورت تخصصی در زمینه آنژیوگرافی اطفال و مداخلات قلبی فعالیت میکنند و برای بستن سوراخ asd بدون عمل جراحی میتوانید به ایشان مراجعه کنید.

سوراخ بین دیواره دهلیزی - بیماری ASD

سوراخ بین بطنی – بیماری VSD

در دیواره بین دو بطن است و چپ قلب جنین سوراخی وجود دارد که پس از تولد بسته می شود. در مواردی ممکن است این سوراخ بسته نشود و باعث به وجود آمدن بیماری vsd شود که پزشک می تواند با گوش دادن به صدای قلب نوزاد به آن پی ببرد. برای بررسی دقیق محل قرارگیری vsd و همچنین ابعاد سوراخ نیاز به انجام اکو قلب نوزاد توسط پزشک متخصص قلب کودکان است تا همزمان با بررسی قلب برای نحوه درمان نیز تصمیم گیری لازم را انجام دهد.

مجرای بین شریان ریوی و آئورت – بیماری PDA

یکی دیگر از انواع سوراخ در قلب نوزاد و کودک، مجرای بین شریان ریوی و آئورت است.این مجرا در زمان جنینی بسیار مهم است اما پس از تولد دیگر به آن نیازی نیست و این مجرا بسته خواهد شد. کار این مجرا در دوران جنینی این است که خون شریان ریوی را به آئورت وارد می کند و این خون دیگر به ریه وارد نمی شود. این نوع سوراخ نیز همانند دیگر سوراخ های قلب باعث ایجاد نوعی بیماری می شود، که نام بیماری که بر اثر وجود این سوراخ به وجود می آید، بیماری pda است. برای درمان بیماری مجرای شریانی باز – Patent ductus arteriosus میتوانید به مرکز قلب امید مراجعه نمایید. پزشکان متخصص قلب اطفال در این مرکز با به روز ترین دستگاه اکو قلب جنین اقدام به بررسی عارضه های قلبی نموده و روش درمان مناسب را به شما ارائه خواهند کرد.

عوارض سوراخ در قلب

سوراخ در قلب نوزاد و کودک نیز مانند دیگر بیماری ها عوارضی دارد که این عوارض به شرح زیر هستند.

      • ایجاد عفونت قلبی خطرناک
      • به وجود آمدن اختلال در تنفس
      • عدم افزایش وزن در کودکان
      • ایجاد نارسایی شدید در قلب

موارد بالا عوارضی هستند که نشان می دهد حال بیمار حاد و اورژانسی است و برای درمان حتما باید به یک پزشک متخصص قلب مانند آقای دکتر حسن زمانی فوق تخصص قلب اطفال مراجعه کند.

آیا امکان پیشگیری سوراخ قلب وجود دارد ؟

راه هایی وجود دارد که به واسطه آنها می توان تا مقدار زیادی از ایجاد سوراخ قلب نوزادان پیشگیری کرد، این راهکارها عبارتند از: جلوگیری از قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر، اطمینان از سلامت بدن و مبتلا نبودن به عفونت و خودداری از مصرف قرص بدون تجویز پزشک است. همچنین سوراخ قلب در نوزادانی که در آن ها سابقه خانوادگی سوراخ قلب وجود دارد، 10 برابر بیشتر از دیگر نوزادان به این عارضه دچار می شوند.

آزمایش اکو قلب جنین جهت تشخیص سوراخ در قلب نوزاد و کودک

آزمایش اکو قلب جنین جهت تشخیص سوراخ در قلب نوزاد و کودک

اصلی ترین آزمایش برای بررسی وضعیت قلب جنین پیش از زایمان اکو قلب جنین است. در اکوکاردیوگرافی قلب جین پزشک اطاعات زیادی در مورد ساختار قلب و همچنین ناهنجاری های احتمالی به دست می آورد. مرکز قلب کودک و جنین امید یکی از به روزترین و مجهزترین مراکز برای انجام آزمایش اکو قلب نوزاد و جنین است . برای تشخیص و درمان سوراخ قلب نوزادان راه های مختلفی وجود دارد که می توان در جهت درمان این بیماری از آن ها استفاده کرد. در ابتدا برای پیگیری این مشکل باید به پزشک فوق تخصص قلب اطفال مراجعه شود. روش های تشخیصی و درمانی مختلفی وجود دارد که بر اساس تشخیص و دستور پزشک متخصص قلب کودکان می توان از آن ها استفاده کرد، این روش ها به شرح زیر می باشند. اکو قلب جنین و اکو قلب نوزاد دقیق ترین و اصلی ترین روش برای تشخیص بیماری های قلبی مادرزادی است.

روش های تشخیص

      • الکتروکاردیوگرام (نوار قلب)
      • اکوکاردیوگرم (اکو قلب)
      • تصویر برداری اشعه X از قفسه سینه
      • کاتتریزاسیون

روش های درمان

      • تجویز دارو
      • عمل جراحی
      • انجام کاتتریزاسیون قلب توسط پزشک متخصص اینترونشن قلب کودکان

سوراخ در قلب نوزادان و کودکان انواع مختلفی دارد که هر کدام به نوبه ی خود می توانند دردسرساز باشند. سوراخ قلب را باید بسیار جدی گرفت و برای درمان آن بلافاصله پس از تشخیص باید اقدام کرد، چون ممکن است تا حدی خطرناک شوند که جان انسان را به خطر بی‌اندازند.

همانطور که گفتیم بهترین زمان برای تشخیص وجود سوراخ قلب در نوزادان، سه ماهه اول بعد از تولد است. تشخیص زود هنگام این بیماری باعث می شود تا اقدامات لازم برای درمان این بیماری انجام شود و همچنین باعث جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات برای فرد در بزرگ‌سالی می شود. برای انجام اکو قلب جنین و اکوکاردیوگرافی نوزاد میتوانید به مرکز قلب امید omidecho.com مراجعه نمایید و برای رزرو نوبت با شماره ۰۹۱۲۰۷۴۹۰۰۴ تماس بگیرید.

  • برای افرادی که سابقه نازایی و یا استفاده از راه های کمک باروری مانند IVF و ICSI داشته اند.
  • اگر سابقه مصرف دارو های اعصاب مانند لیتیوم را داشته باشد.
  • وجود جهش های کروموزومی در دوران جنینی مانند سندروم داون.
  • اگر مادر در دوران بارداری عفونت های خاصی مانند سرخچه، سیتومگالوویروس، آنتروویروس ها و پاروویروس ها داشته باشد.

بهترین مرکز اکو قلب جنین در تهران

اگر برای انجام اکو قلب جنین در تهران به دنبال یک مرکز تخصصی و پیشرفته هستید، مرکز قلب جنین و کودک امید به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت میکند. پزشکان این مرکز همگی دارای مدرک فوق تخصص قلب اطفال بوده و آزمایش اکوکاردیوگرافی قلب نوزاد و جنین توسط پزشکان متبحر و با تجربه مرکز آقایان دکتر حسن زمانی ، دکتر احمد وصال و آقای دکتر محمدرضا خلیلیان انجام میگردد. برای رزرو نوبت از بهترین مرکز اکو قلب جنین در تهران به سایت omidecho.com مراجعه کنید و یا با شماره ۰۹۱۲۰۷۴۹۰۰۴ تماس بگیرید.