
جرایم در فضای مجازی-پایان نامه جرم در فضای مجازی
ژانویه 18, 2019دیدگاه عمومی و عملی در مورد جرایم رایانهای در دهه 1980 به گونهای بنیادین تغییر یافت، مشخص گردید که جرم رایانهای محدود به جرایم اقتصادی نبوده و سایر زمینهها را هم که جنبهی اقتصادی ندارد مثل دستکاری رایانه بیمارستان یا تعدی نسبت به حریم خصوصی زندگی دیگری را نیز در بر میگیرد. در اواخر این دهه و با پیشرفت سریع تکنولوژی اطلاعات، بیشتر نظرها در زمینهی جرایم رایانهای به انتقال غیر قانونی سرمایهها با استفاده از ابزار الکترونیکی مانند سامانههای خود پرداز، ویروسهای رایانهای و کرمهای رایانهای و نفوذ یابندگان و همچنین جعل اسناد با استفاده از رایانه معطوف شده بود. خطر خراب کاری خصوصاً در سال 1989 آشکار شد، زمانی که در تحقیقات جنایی در جمهوری فدرال آلمان خرابکاری (نفوذ یابندگانی) آلمانی شناسایی شدند که با استفاده از شبکههای اطلاعاتی بین المللی دادهها توانسته بودند به اطلاعات خارجی محرمانه آمریکا انگلستان و چند کشور دیگر دست یافته و این اطلاعات را به سرویس امنیتی روسیه بفروشند (باستانی، برومند، 1383)
تقریباً در همان اوان خطر ویروسها و کرمهای رایانهای آشکار شد زمانی که کرم اینترنتی که توسط یکی دانشجوی آمریکایی ساخته شده بود در طی چندین روز نزدیک به 6000 سیستم رایانهای متصل به شبکه جهانی اینترنت را مختل نمود.
در دهه 90 میلادی همزمان با رشد سریع تکنولوژی رایانه و فراگیر شدن شبکه جهانی اینترنت جرایم رایانهای شکل و ابعاد جدیدی به خود گرفته است در این دهه علاوه بر جرایم شناسایی شده میتوان به جرایم جدیدی از قبیل قاچاق کلمات رمز در اینترنت جرایم در محیط مجازی یا جرایم سایبری، جرایم مولتی مدیا (چند رسانهای) اشاره نمود فعالیتهای فراملی مجرمانه در خصوص جرایم رایانهای و اینترنتی امروزه ابعاد جدیدتری یافته و روز به روز به گستردگی آن افزوده میگردد. به طوری که برخی از مؤسسات و سازمانهای بین المللی در این زمینه اقداماتی نمودند که ذیلاً به آنها اشاره میشود.
تصویب موافقتنامه جرایم رایانهای در سال 1986 – 1985 توسط شورای اروپا که نتیجه تلاش سازمان همکاری و توسعه اقتصادی اروپا (OECD) کمیته تخصص شورای اروپا، سازمان ملل و انجمن حقوق جزاء (AIDP) میباشد که هر یک از سازمانهای مذکور گامهای بلندی برای تدوین قوانین مرتبط به جرایم رایانهای بردشاته و تقسیم بندیهای در ارتباط با این گونه جرایم پیشنهادی نمودهاند.
در سال 1989 کمیته تخصص شورای اروپا در خصوص جرایم رایانهای پس از بررسی نظریههای ارائه شده توسط سازمان همکاری و توسعه اقتصادی اروپا (OECD) و نیز بررسیهای حقوقی دو فهرست تحت عنوان فهرست حداقل یا اجباری و فهرست اختیاری برای تدوین و یکنواخت نمودن سیاست جنایی مربوط به جرم رایانهای به شورای اروپا پیشنهاد نمود که مورد تصویب واقع شد در سال 1994 انجمن بینالمللی حقوق جزا (AIDP) در نشست خود یکسری اعمال و افعال را به عنوان جرایم مستقل رایانهای تدوین نمود تا این که بالاخره شورای اروپا در 23 نوامبر سال 2001 میلادی مبادرت به وضع موافقتنامه جرایم رایانهای نمود که بدون شک نتیجه سالها تلاش مستر آن شورا و سازمانهای مختلف بینالمللی بوده است. لازم به ذکر که این موافقتنامه در چهار فصلی و چهل و هشت گفتار تصویب شده است1.
در هر یک از کشورها به تناسب ورود این تکنولوژی جرایم مربوط به فضای مجازی در آنها شیوع پیدا نمود.
در خصوص تاریخ وقوع جرایم در فضای مجازی نمیتوان وقوع آن را به سال 1341 که رایانه وارد ایران شد همزمان دانست. کاربرد رایانه در سالهای اولیه بسیار محدود بوده و در دهه 50 و 60 کم کم بر
تعداد رایانههای موجود در ایران و همچنین وسعه برنامههای افزوده شد به دلیل عدم وجود قانون مدرن و آمار دقیق از جرایم و سوء استفاده از رایانه نمیتوان تاریخچهای مشخص بیان نمود.لیکن در اواخر دهه 1360 مواردی از تخلفات رایانهای به صورت کپی و تکثیر غیر مجاز نرم افزارها نمود پیدا کرده است که تا اواسط دهه 70 نیز اکثر تخلفات رایانهای به صورت عدم ایفای تعهد توسط شرکتهای طرف قرار داد بود که خود نیز ممکن است ناشی از سوءنیت و قصور متعهد و یا عدم تبیین دقیق موضوع تعهد و قرارداد باشد.
بر اساس اطلاعات موجود اولین جرم اینترنتی در ایران در تاریخ 26 خرداد 1378 به وقوع پیوسته یک کارگر چاپخانه و یک دانشجوی کامپیوتر در کرمان اقدام به جعل چکهای تضمینی مسافرتی کردند و چون تمایز و تفاوت چندانی بین جرم اینترنتی و جرم کامپیوتری وجود ندارد عمل آنها جرم اینترنتی محسوب میگردد1 .
که با توجه به گسترش رایانه و تکنولوژی اطلاعات در ایران گروههای هکر موسوم به گروه مش قاسم و .. بوجود آمدند و جرمهای نظیر جعل اسکناس، اسناد و بلیطهای شرکتهای تعاونی اتوبوسرانی، جعل اسناد دولتی از قبل گواهینامه، کارت پایان خدمت، مدرک تحصیلی و جعل چکهای مسافرتی بخشی از این جرایم میباشد.
با توجه به گسترش رایانه و تکنولوژی اطلاعات در ایران با گسترش تخلفات مرتبط با کپی و تکثیر غیر مجاز نرم افزارها و برنامههای رایانهای سرانجام پس از سالها بحث و بررسی قانون « حمایت از پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانهای» در دی ماه 1379 تصویب شد. که آیین نامه اول آن نیز در 70 ماده تهیه و در اواخر سال 1380 جهت بررسی و تصویب به هیأت وزیران ارسال شد. از طرف دیگر با شیوع و وقوع جرایم مرتبط با رایانه و شبکه جهانی (اینترنت) مقامات قضایی و انتظامی اقداماتی در رابطه با بررسی مبارزه و پیشگیری از جرایم رایانهای و آموزش نیروی متخصص در این زمینه به عمل آورند با این وجود بنظر برخی دیگر مواردی از جرایم رایانهی در دهه 60 به عنوان اولین جرایم رایانهای در این قسم مورد شناسایی واقع شدند یکی از این جرایم که در دادگستری رسیدگی شد و منجر به صدور حکم محکومیت علیه متهم شد. جرم نسخه برداری غیر مجاز بوده که به موجب دادنامه مورخه 3/4/1372 شعبه 65 دادگاه کیفری 2 تهران در خصوص شکایت یک شرکت نرم افزار رایانهای مبادرت به صدور رأی مینمایند که پس از احراز وقوع بزه به استناد بند 11 ماده 23 قانون حمایت از حقوق مؤلفان و
مصنفان و هنرمندان مصوب 1348 متهم را به تحمل مجازات محکوم و حکم به جلوگیری از عرضه نرمافرارهایی که به طور غیر مجاز تکثیر شدهاند صادر مینماید1.
1 – بابازاده. قاسم – خبرنامه انفرماتیک، ش 81، سال 1381
1-WWW.hamshaharionline.ir/dtails/10675
1 – شیرزاد نیک ابادی، کارمان(1383) بررسی جرایم رایانهای در حقوق کیفری ایران و حقوق بین الملل پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز.
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
بررسی تحلیل تکوین جرم در فضای مجازی با تأکید بر قوانین کیفری ایران